A képek és videók - ha külön nem jelöltem - saját felvételek. A szövegek saját írásaim. Felhasználásukhoz kérj engedélyt és jelöld meg a forrást!

2011. május 8., vasárnap

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

Könyvajánló



Kamasz koromban olvastam ezt a könyvet, és az elmúlt években volt szerencsém többször meghallgatni a rádiós változatát. A "hivatalos besorolás" szerint novellás kötet, ám ha  szerzője ma is köztünk élne és most írná, el tudnám képzelni, hogy blogbejegyzések formájában jelenne meg először.

A mű keretét az adja, hogy szülőföldjükre büszke erdélyi uraknak kívánja megmutatni Eötvös, hogy  a Dunántúlon is szép és érdekes helyekre találhatnak. Így jött létre a balatoni utazás Gyulai Pál, Salamon Ferenc, Nagy Miklós és Szilágyi  Sándor részvételével.

Mégsem útleírás elsősorban, hanem sok érdekes és nagyon emberi történet elbeszélése, és elmélkedés a  XIX. századi balatoni állapotokról.
Olvashatunk többek között Kisfaludy Sándorról és a füredi kőszínházról, a siófoki és kajári halászok vitájáról, a tragikus sorsú aszófői evangelistáról, és még sok másról is.

Legkedvesebb számomra Ramassetter Vince - szerintem filmvászonra kívánkozó -  története, aki kékfestő legényként kalandos úton kérte meg feleségül a "gyolcsos tót" lányát, és borkereskedőként is ismert volt Európában. Gyarapodó vagyonának jelentős részét városa, Sümeg fejlődésére fordította. (Talán példakép lehetne a napjainkban meggazdagodók számára is.) 

Az Eötvös kúria Mezőszentgyörgyön 


Eötvös Károly (1842 - 1916) politikus (képviselő 1872 és 1899 között kisebb megszakításokkal), jogász és publicista volt. Neve határainkon túl is ismertté vált az 1883-as tiszaeszlári perben, ahol egy rituális gyilkossággal ártatlanul megvádolt zsidókat védett eredményesen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése