A képek és videók - ha külön nem jelöltem - saját felvételek. A szövegek saját írásaim. Felhasználásukhoz kérj engedélyt és jelöld meg a forrást!

2017. augusztus 14., hétfő

A Schwarza folyó völgyében

A 2017.03.15-i túra alapján.

A Bécsújhely felől érkező emeletes “Menyét vonatok” Payerbach-Reichenau állomásig közlekednek, mert a Semmeringbahn alagútjaiban már nem férnének el.



Mindjárt az állomás mellett van egy kiállítótér ahol egy “szobor” gőzmozdony mellett látható egy kis faházra emlékeztető, keskeny nyomtávú villamos mozdony és a Rax hegység siklójának egyik kabinja is.


Az állomás nyugati végében van a helyi kisvasút a Höllentalbahn állomása. Sajnos csak a nyári időszakban közlekedik a villamosra emlékeztető kis zöld jármű Payerbach – Hirschwang között.

Rövid sétával jutottunk a Schwarza folyóhoz, amelynek gyalogos hídjáról remek kilátás nyílik a folyó feletti  viaduktra és a mögötte magasodó hegyekre. A folyó déli partján egy hangulatos park várja  a látogatókat.




A városkát elhagyva a 27-es úton autózva Reichenau an der Rax majd  Hirschwang települést elhagyva bal oldalon megpillantottuk a Raxseilbahn (kötélpálya) alsó állomását. Egyre beljebb jutottunk a Rax és a Schneeberg közötti völgybe. Az nem okozott meglepetést, hogy  a hegycsúcsokon hó van márciusban, de a völgyben is találtunk hófoltokat.  Több helyen is kínálkozott lehetőség megállásra nézelődésre. A Schwarza folyó nevével ellentétben inkább kékes-zöld színű és kristály tiszta volt ezen a szakaszon.



Visszatérve az S6-os autóútra a hosszú semmeringi és néhány rövidebb alagúton is átautózva jutottunk el Mürzzuschlagba, a Semmeringbahn másik végpontjához. Itt található a Südbahn Museum, amit ezúttal csak kívülről néztünk meg, de sebaj, mert ide még vissza kell térni.




Magyar nyelvű információk Payerbach honlapján
A Höllentalbahn oldala
A Südbahn Museum oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése