A képek és videók - ha külön nem jelöltem - saját felvételek. A szövegek saját írásaim. Felhasználásukhoz kérj engedélyt és jelöld meg a forrást!

2014. július 30., szerda

Kávé a Hotel Orchideában


Már az a kis csésze illatosan gőzölgő ital is megérte volna azt a 120 km-es utat, de ne vágjunk a dolgok elébe!

Tengelicen,  a Tolna Megyei Oktatási Központban 1986-ban jártam először. Pár nappal a szomorú csernobili atomkatasztrófa után. Eléggé el nem ítélhető módon, még néhány "mi lenne ha..." típusú poént is megengedtünk kollégáimmal magunknak, Paks közelsége miatt. 

Akkor még nem sejtettem, hogy 27 év múlva fogok ide visszatérni egy nagyszerű wellness szállodába. (Még a wellness kifejezés is ismeretlen volt számomra.)


Tavaly néhány igen kellemes napot töltöttünk ott feleségemmel és kisebbik lányommal. Nyoma sincs annak a fanyar retro érzésnek, ami sok egykori vállalati üdülőből, vagy egyéb hasonló intézményből kialakított szálláshelyre jellemző.

Így nem csoda, hogy amikor egy kellemes, lazítós hétvégét terveztünk Katával, újra az Orchideára esett a választás. Tudtuk mire számíthatunk és nem is csalódtunk.


Meglepetés azonban mégis volt. A szombat délutáni érkezéskor szinte "belecsöppentünk" egy nyilvános kávépörkölésbe, az étterem teraszán.  Amikor a zöld kis magok aromás barna kávészemekké alakulnak az már önmagában is érdekes.


Most azonban Leimszíder Viktor, a hotel  baristájának jóvoltából egy nagyszerű előadással és bemutatóval is kiegészült a művelet. A szemünk láttára készült el az Orchidea kávékeverék, miközben szóba kerültek a termőhelyek, a szüretelési technikák, továbbá az Arabica és Robusta jellemzői. A különféle (bécsi, francia és olasz) pörkölési módok közötti különbséget pedig meg is tapasztalhattuk néhány kávészem elrágásával.


Megtudtuk, hogy  a legdrágább kávé "előfeldolgozását" egy cibetmacskaféle, a pálmasodró végzi. Lehet találgatni, hogy hogyan! Igen, a kis állat megeszi a kávécseresznyét, és a mag a végén természetes úton távozik belőle, amit összegyűjtenek...
Jó volt megtapasztalni, hogy valaki nem csak elsőrangú értője a szakmájának, hanem szereti is  a munkáját!
Minden bizonnyal a személyzet többi tagjáról is elmondható ugyanez. Mindenki kedves, mosolygós és segítőkész. A konyha saját kis fűszeres kertjéből ízesíti az igen finom és bőséges ételeket.
Távolodjunk el azonban végre az asztaltól!


A szálló saját hévízkúttal rendelkezik, ami köré felépült egy fürdőkomplexum pezsgőágyas termál-medencével, 20 x 8 m-es feszített víztükrű úszómedencével, gyermekpancsolóval, szaunával és infrakabinnal.

Az épületet egy őspark veszi körül, hatalmas fákkal, hangulatos kis tóval. A tengelici önkormányzat túraútvonalakat alakított ki a környéken, amik a számtalan természeti érték mellett több kastélyt, kúriát érintenek. Ezeket az utakat most az esős idő miatt nem jártuk be.


Tehát vissza kell még mennünk! Sétálgatni, fürdeni, pihenni és persze inni néhány csésze kiváló kávét.

Linkajánló:
http://www.hotelorchidea.hu/hu/
http://www.tengelic.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése